top of page

15 jaar Kindertheater Knettergek

In augustus 2022 is het vijftien jaar geleden dat we begonnen met Kindertheater Knettergek!

De komende vijftien weken doen we elke maandag een flashback naar één van die vijftien jaar! Met foto's en filmpjes uit het archief.2007

Tijdens een cursus poppenspel van Harrie Nijhof (van Simon en Zo) werd Matthijs gevraagd of hij een voorstelling wilde overnemen op een camping in Lathum vanwege een dubbele boeking. Een voorstelling rondom het thema ‘Pesten’ werd gemaakt, met als ingrediënten een verhaal van Timmie en de Theaterdirecteur, liedjes, een Bijbelverhaal en een quiz tussen de jongens en meisjes. Samen met Efron Nitrauw, die de rol van Timmie speelde, Matthijs, die de rol van Directeur speelde (ook wel Dikkezeur/Direczeur genoemd) en handpop Joep werd er van alles beleefd en veel gelachen. De voorstelling ‘Pesten’ draaide niet alleen om pesten, maar juist ook om vergeven, naar aanleiding van het Bijbelverhaal over Jozef.

In 2011 werd de voorstelling voor het laatst gespeeld.2008


Het jaar 2008 werd door het Evangelisch Werkverband uitgeroepen tot het Lucas 15-jaar, met als centrale thema ‘Welkom thuis’ n.a.v. de gelijkenis van de verloren zoon. Om daarbij aan te haken hebben we meteen een nieuwe voorstelling gemaakt: Welkom thuis.

Naast Timmie, Direczeur en Joep maakten we gebruik van twee andere poppen, namelijk Ratje en de Witte Vogel, die zelf was gemaakt.

In 2008 mochten we maar liefst zestien keer deze voorstelling uitvoeren.

Ook schreef Matthijs, samen met Marcel Zimmer, het themalied bij deze voorstelling.

De voorstelling werd in totaal veertig keer gespeeld, voor het laatst in 2013.2009


Filmfragmenten van de voorstelling Pesten in Ede: https://fb.watch/dtIIMBgtGR/


Naast de theatervoorstellingen werden er ook kindersing-ins gegeven of werd er een invulling

gegeven in kerkdiensten. Zo ging het bijvoorbeeld een keer in een kerkdienst over de Ajax-supporter

en een waterpistool.


2010


Sporen. Naast de theatervoorstellingen maakte Matthijs een spelprogramma met als thema ‘Sporen’. Samen met Joep werd er een inleiding gegeven rondom het thema en daarna gingen alle kinderen een spel doen. Er was een spel voor de onderbouw (verschillende spellen in circuit) en een spel voor de bovenbouw, waarbij de kinderen moesten zorgen dat ze uit de handen van de politieagent bleven.2011

In 2011 maakte we de eerste kerstvoorstelling ‘Vrolijk kerstfeest iedereen’: een programma met goocheltrucs, samen zingen, het kerstverhaal vertelt door opa Jopie en een kerstquiz. In de eerste jaren maakten we nog gebruik van een liveband met o.a. Efron Nitrauw, Ian Baker, René Luik, maar later werden steeds vaker backingtracks gebruikt.

Nog steeds doen we dit programma en het programma ook is opgenomen als livestream.

Al 38 keer mochten we deze voorstelling doen! Voor het eerst verzorgden we een pinkstersing-in voor een basisschool in Ede met als thema ‘Nog eventjes geduld’. Een liveband verzorgde de muziek. Afgelopen maanden is n.a.v. deze sing-in eindelijk ook een voorstelling gemaakt met dezelfde titel.


2012


Sinds de oprichting van Kindertheater Knettergek hebben we zeven jaar lang jaarlijks, in de zomervakantie, een kindersing-in verzorgd op Vakantiepark De Heigraaf in Woudenberg. Met een liveband was het elke keer weer een groot feest. Ook nu komen we nog af en toe op de Heigraaf. Zo staat deze zomer weer een kindersing-in gepland.


2013


Tijdens een optreden van gospelkoor Sjamacha uit Ede was ik de verteller van het project ‘Bow the Knee’. Het paasverhaal door de ogen van een Romeinse soldaat die in aanraking komt met Jezus. In 2015 hebben we het opnieuw uitgevoerd met gospelkoor X-salt en een volledige band en strijkers.


2014

Na lange tijd van voorbereidingen deden we in 2014 voor het eerst de voorstelling ‘De Mierenhoop’. Het heeft minstens 1,5 jaar geduurd voordat de voorstelling klaar was, doordat we alles zelf hebben gemaakt: decor, poppen, attributen, maar ook zelf liedjes opgenomen en een lichtshow geprogrammeerd.

In een schitterend decor word je meegenomen naar het bos en een mierenhoop. Er is alleen een probleem… de mierenhoop dreigt onder water te lopen waardoor alle mieren zullen verdrinken. De boswachter bedenkt in zijn droom een mier die de mieren moet gaan redden.

Deze voorstelling al jaren niet meer gedaan… wie weet komt er ooit weer een moment dat deze voorstelling ‘live’ te zien zal zijn, maar dan zal er eerst weer hard geoefend moeten worden.


2015


In dit jaar begonnen we met een nieuwe voorstelling, namelijk ‘Lef’. In de voorstelling staat het verhaal van David en Goliath centraal. Dit verhaal wordt onder andere uitgespeeld met behulp van kinderen en volwassenen in de zaal…. Dit is altijd een groot succes!

Aan het einde van de voorstelling doen we ook een wedstrijd tussen de jongens en de meiden.Eén lastige vraag is altijd: Wat nam David mee voor zijn broers?

Weet jij het antwoord?2016


In augustus 2016 deden we voor het eerst de voorstelling Woordeloos. Dit was op vakantiepark De Heigraaf (daar zijn we aankomende zondag ook weer met een kindersing-in). Aan de hand van vijf kleuren wordt het evangelie uitgelegd door middel van veel verschillende goocheltrucs, filmpjes en liedjes waarbij veel interactie is met de kinderen. Aan het eind van de voorstelling kunnen de kinderen een armbandje meekrijgen naar huis met deze vijf kleuren, zodat ze dit verhaal niet zullen vergeten, maar juist ook zo aan andere kunnen vertellen over Jezus.

Tijdens de quiz tussen de jongens en de meiden mogen ze schieten met de airzooka. Maar soms is dat best wel eens lastig…

De voorstelling hebben we al bijna 50 keer mogen spelen.


2017


In dit jaar hebben we geen nieuwe voorstelling gegeven. Elk jaar een nieuwe voorstelling maken is ook eigenlijk niet te doen. Natuurlijk waren we ondertussen wel bezig met het maken van een nieuwe voorstelling… maar daar volgende week meer over, want die ging in première in 2018.

In 2017 hebben we vooral de voorstelling Woordeloos gedaan. Tijdens de kerstperiode waren we ontzettend druk. In 10 dagen tijd deden we 8 keer de voorstelling Vrolijk Kerstfeest iedereen.2018

In juli deden we voor het eerst de voorstelling ‘Je bent uniek’. Een voorstelling met veel goocheltrucs, filmpjes, verhalen en liedjes rondom Psalm 139. Speciaal voor de voorstelling is er ook een kist gemaakt waar alles in zit, maar waar ook een camera boven kan hangen, zodat je live kan meekijken bij een kaarttruc. Tijdens de voorstelling wordt ook gebruikt gemaakt van lichteffecten. Een leuke interactie voorstelling!2019


Naast Woordeloos deden we dit jaar ook regelmatig het programma ‘lef’. Eén van die keren was op opwekking in de tent van groep 3 en 4. De voorstellingen zijn vaak gericht op de basisschoolleeftijd en voor elke leeftijd zit er meestal wel wat in. Als kinderen kunnen helpen kiezen we ook gericht rondom een bepaalde leeftijdscategorie.

In de voorstelling zit ook een goocheltruc met een dolkenkist. Om hier aan mee te doen moet je best veel lef hebben en niet bang zijn in het donker. Tijdens de voorstelling ging dit niet helemaal goed… iemand uit groep 4 was toch een beetje bang geworden. Gelukkig konden we snel improviseren en kon iemand anders als nog de goocheltruc tot een goed einde brengen.

Door de interactie is elke voorstelling weer anders… soms moet je erg ‘trekken’ aan de kinderen/het publiek en soms gaat het zo gemakkelijk. De interactie maakt het zo ontzettend leuk!

Helaas zijn er geen foto's van de voorstelling op opwekking.2020


Dit jaar stond alles een beetje stil door de coronacrisis. Hierdoor waren er veel minder voorstellingen. Wel namen we in juli een livestream op met als thema ‘Wees niet bang’. Een voorstelling met goocheltrucs en afgewisseld met liedjes van Amazing Kids. Speciaal voor deze livestream schreven we het lied windkracht 10! (Dit lied is inmiddels al meer dan 13000 keer beluisterd via ons youtubekanaal) en filmden wij het verhaal ‘Storm op het meer’.

Ook ons YouTube kanaal werd meer gevuld met liedjes om thuis en op school te zingen, maar ook met verhalen en goocheltrucs.

Na 2 jaar bezig te zijn geweest met de voorbereidingen ging eindelijk de voorstelling ‘Land in zicht’ in première. Een voorstelling samen met Amazing kids van Gert-jan & Hanneke Scherff. Een voorstelling dat zich afspeelt op een boot, vol met liedjes, dansen, goocheltrucs en filmpjes. En heel belevenis voor het hele gezin.2021


Gelukkig was er steeds meer mogelijk en konden we zelfs in de zomer de eerste zomertour doen van 4 dagen. Elke dag deden we de voorstelling Land in zicht op verschillende plekken.

Het laatste half jaar stond in het teken van kerst. We maakte, samen met Gert-Jan & Hanneke Scherff, de voorstelling Kerstparty. Naast bestaande liedjes maakte we ook samen nieuwe liedjes, zoals Kerstparty, Naam boven alle namen en het lied Zing en juich.

Deze zijn ook op de cd Kerstparty gekomen. Een cd met de voorstelling als luisterverhaal (Nu nog steeds via onze website te koop).

Daarnaast maakten we de voorstelling ‘Geef licht’, speciaal voor jongeren en volwassenen.

Een half jaar van hard werken..maar met een tof eindresultaat.


Ook werd in het najaar de huisstijl vernieuwd. Zo kregen wij een nieuwe website, maar ook een bijpassende banner, kaartjes, posters etc.
Tot slot...


We sluiten de flashback af met nog één laatste bericht. We gaan helemaal terug in de tijd. In 2007 zijn wij begonnen met kindertheater Knettergek, maar wat bijna niemand weet is dat eigenlijk de eerste voorstelling al is gegeven in 2002 op de Marktactie in Gouda. Samen met Efron Nitrauw werden we gevraagd om een kinderuurtje in te vullen, omdat ze nog geen invulling hadden. Een programma met heel veel liedjes en een geleende pop (van André Verhagen).

Gelukkig de afgelopen jaren veel mogen leren, want hoe wij het toen deden… dat zou ik nu nooit meer zo doen;). Het zijn 15 mooie jaren geweest met veel mooie momenten!

Op naar de volgende 15 jaar!

Comments


bottom of page